University of Pretoria Engineering 3

Project Description

The lighting in the concourse was designed to support a human scale within a very high-ceilinged space. This was done by highlighting specific architectural and design elements, such as the curved ceiling outside a lecture hall, the lift lobbies and planters. Indirect lighting is used along the curved length of the concourse to create floating effects and lines. The general light is supplemented by in-ground LED uplighters, and recessed LED strips set at different heights along the concourse walls. This serves to enhance illumination and subtle design elements.

PIC2: The low energy solution developed for the lecture halls employs linear fluorescent and surface mounted CFLs with recessed LED strips along the length of the staircases to provide a decorative safety feature. The lighting inside the lecture halls is DALI-controlled with a range of pre-set scene selections that allow lecturers to alter the lighting in line with the requirements of the lecture. To maximise daylight harvesting, daylight sensors are employed to maintain the lighting at the specified level of 500 lux.

PIC3:To a large extent, the laboratories are lit during daytime by daylight, with louvered blinds allowing students to adjust the shading manually. Additional light is functional and supplied by direct/indirect fluorescent luminaires, suspended across the ceiling.

PIC4: To encourage communication between students, particularly the post grads in this instance, a number of social spaces, or pause areas, was created along the length of the concourse, the walkways and the external balconies. Informal seating set close to IT and electrical points allows students to interact and converse with each other; simply sit quietly in a naturally lit public space; or work close to windows that afford views in and out of the building.
Daylight has been used in the Engineering 3 and Parkade building, not only as a function of energy efficiency, but also as a design element to good effect.

Project Details

Architect : arc Pretoria
Location : University of Pretoria campus, Hatfield, Pretoria
Size : 38 300m²

Project Gallery

contact us

click here